Tranen van Brabant door Holland Baroque

In de serie Kerkconcerten Vries kwam zondag 26 maart jl. een oude bekende langs: Holland Baroque. In 2016 kwam het ensemble langs met het programma Die Kunst der Fuge en het kerstconcert Les Cloches de Noël in 2018, waarbij medewerking werd verleend door een countertenor en een slagwerker met sfeervolle koebellen. En op 19 september 2019 toen Holland Baroque het programma Bachs Köningin voor het voetlicht bracht. Bij al deze gelegenheden werd de geweldige akoestiek van onze Bonifatiuskerk door de vertolkers van Holland Baroque geroemd, ook bij dit concert met het programma Tranen van Brabant, dit keer gesteund door een vocaal dameskwintet op hoog niveau, waarbij in diverse opstellingen met die akoestiek werd gespeeld.

Uit het programma:
Muzikale tradities uit het barokke kloosterleven in Noord-Brabant komen tot leven in Tranen van Brabant. Een eerste onderzoek resulteerde in het programma Brabant 1653. Daarna gingen ze (muzikale leiders de zusjes Tineke en Judith Steenbrink – MD) verder met het verzamelen van documenten. Tineke legde de hand op 38 liturgische muziekboeken uit de 17e en 18e eeuw, elk met 400 tot 900 pagina’s. Bestudering daarvan resulteerde in Tranen van Brabant. De meeste gezangen in dit concert zijn geschreven voor een bepaalde dag van het kerkelijk jaar. Zo hoort het O Vos Omnes van Herman Hollanders bij Witte Donderdag en is het Victimae Pascali Laudes voor Paaszondag geschreven. Centrale figuur tijdens dit concert is Benedictus á Sancto Josepho, dé Brabantse organist, orgeladviseur en componist. Zijn grote oeuvre werd over heel Europa verspreid.

Het concert straalde van professionaliteit in vele opzichten. Wat opviel was de mooie balans van het geheel. De vocalisten hadden een mooie samenklank met moeiteloze coloraturen, de blazers waren mooi beheerst (deze wel), de strijkers waren virtuoos en vertolkend tegelijk en de kistorgels vormden de perfecte ondersteuning.

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Op 23 april om 15.00 uur treedt op Giardino Musicale, een barokensemble met Nederlandse composities, met een uitstapje naar hedendaagse muziek op historische instrumenten.

Kaarten te reserveren via de website www.kerkconcertenvries.nl.

Tekst: Maarten Dollekamp