Roden Girl Choristers brengen Passie naar Vries

Bonifatiuskerk Vries, 10 maart 2024

De organisatie van Kerkconcerten Vries kreeg het voor elkaar de Roden Girl Choristers in Vries uit te nodigen. Ook de Roden Girl Voices (onderdeel van de Choristers, de iets oudere meisjes) deed haar opwachting. De stichting Koorschool Noord Nederland met haar zetel in Roden stelt zich ten doel jong zangtalent te ontwikkelen. De initiatiefnemer was de in 2017 overleden Bouwe Dijkstra, die Roden muzikaal op de kaart zette. Ongetwijfeld kent u ook het Roder Jongenskoor, waaruit later de mannengroep The Gents zijn ontstaan. Ook The Northern Voices (voorheen het Roden Händel Chorus) vindt daar haar oorsprong. We kunnen voorzichtig spreken van internationale faam: al deze groepen maken (maakten) met zekere regelmaat reisjes naar koor minnend Engeland, om daar ervaring op te doen met de Anglicaanse koorzang.

Sonja de Vries is dirigent en artistiek leider, de orgelbegeleiding werd verzorgd door Sietse de Vries. Het jonge zangtalent noemde ik al. Je mag zeggen dat de Roden Girl Choristers een solistenkoor is: in het programma heb ik maar liefst negen (!) solisten geteld.

De eerste nummers werden gebracht van o.a. Horsley, Evans, Mendelssohn en Pergolesi. Klinkende namen, gebracht door een klinkend koor. Met een klinkend compliment aan de dappere solisten: ik zou bloednerveus zijn op zo’n leeftijd. Knap hoor! Voor de pauze en na een afgaande telefoon in het publiek (hè hè …) door de 7 meiden van de Girl Voices een prachtige uitvoering van het overbekende vierstemmige Ave Verum Corpus van Mozart. Weer een stukje Mendelssohn en dan van Bach: Wir eilen mit schwachen, doch emsigen Schritten, waarin opviel dat de snelle loopjes wel erg goed werden gedaan.

In de pauze werden we getrakteerd op passie-eitjes.

Toen gingen we door met het prachtige In Paradisum van Fauré en nummers van Rawsthorne, Archer en Ireland. Met andermaal van die smeltende solo’s.

Voorzitter Sonja sloot terecht af met: Jullie hebben gezongen als engelen.

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.