Merain verzorgt Keltisch en Kleurrijk Kerstfeest

Merain verzorgt Keltisch en Kleurrijk Kerstfeest

Geplaatst op: donderdag 15 december 2022

Bonifatiuskerk Vries, 11 december 2022

De organisatie van Kerkconcerten Vries was helemaal blij: het was lang geleden dat de zaal helemaal was uitverkocht! 150 mensen van heinde en verre kwamen in de Bonifatiuskerk langs om dit concert mee te kunnen maken. Naar verluidt omdat velen het trio Merain hadden moeten missen wegens de corona-periode. De leden van Merain vonden het leuk om weer te mogen spelen.

In hun programma  A Celtic and Colourful Christmas werd internationale kerstmuziek gebracht, veelal in eigen arrangementen, met aandacht voor Ierse, Engelse, Franse, Duitse, Zweedse en Zuid-Amerikaanse kerstliederen met sopraanzang, Keltische harp en viool, en af en toe een cajon (houten trommelkist) of een tamboerijn. In dit concert kwam een aantal bekende wijsjes langs. Via YouTube probeerde ik het een en ander te traceren. Na een Iers slaapliedje kwam het Zweedse Sankta Lucia langs. Een zeer bekend wijsje.

Er wordt veel muziek gepikt. Zo deed ook Andy Williams: Het Oekraïnse Shchedryk, daar maakte hij Carol of the Bells van. Het prettige van dit concert was dat zo’n beetje elk nummer werd voorzien van een uitleg, een verhaaltje. Shchedryk ging over nieuwjaarsvisite, gaat het goed met vrienden en familie, veel kaf, graan (Oekraïne!) en lammetjes toewensen. Ik vraag me af of Andy Williams dat ooit heeft geweten. I lest né, le Divin Enfant. Bekend. Bij Divin zong ik vin altijdals vin, de Franse wijn, maar het is [dievien] (de haakjes betekenen uitspraak). Altijd verkeerd voorgedaan door dirigenten en soms was ik dat zelf. Weer wat geleerd.

Voor de pauze werd het publiek gevraagd om een goede raad op een briefje te schrijven. Voordeelactie: Iedere indiener kreeg een korting van € 5 op een CD van € 15. Voor degene die niks wist te bedenken: “U kunt ook twee CD’s kopen voor € 20!”

Kom ik later in dit verslag op terug.

Het Bulgaarse Kolade: Jonge mannen in klederdracht brengen beste wensen en heerlijk eten. Echte Bulgaarse klanken in driestemmige zang! Dat kunnen ze ook al. Met harp en tokkel-viool. Mooie combi. In het Ierse Rug Muire (Maria straalt hoop uit naar blinden en mensen die de weg kwijt zijn) herkende ik weer een wijsje dat ik op YouTube niet terug kan vinden helaas … Als je me tegenkomt, zal ik het voorzingen. Even tussendoor: de zangeres doet werkelijk al die buitenlandse teksten uit het hoofd! Dus Iers, Engels, Frans, Duits, Zweeds en Zuid-Amerikaans. Doe het maar eens. Corramos, corramos, Venezolaans. Het heet ook Canarios. Rennend naar het feestje van een warme kerst. Ik vond verschillende versies: ukulele en gitaar. Kort en goed: mooi en sfeervol, pakkend en boeiend.

Dan de uitslag van de Voordeelactie. Een paar van de winnende uitspraken: Zonder crisis geen verandering. Doe het niet alleen. Groet iedereen op straat. Piekeren is fantaseren de verkeerde kant op. Een vliegende kraai vangt altijd wat. Als afsluiter een Zuid-Amerikaanse swinger met alweer driestemmige zang: Convidando está la noche. Als toegift werd afgesloten met een gezellig Ding dong Merrily on High in samenzang.

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk te Vries.

Op 8 januari het nieuwjaarsconcert met koperkwintet Majestic5. De leden hebben hun oorsprong in de Johan Willem Frisokapel, dat borgt kwaliteit. Kaarten te reserveren via onze website www.kerkconcertenvries.nl.

Tekst: Maarten Dollekamp