Holland Baroque en het vergeten instrument

In de serie Kerkconcerten Vries kwam weer eens in de uitverkochte kerk een oude bekende langs: Holland Baroque. In 2016 kwam het ensemble langs met het programma Die Kunst der Fuge en het kerstconcert in 2018, waarbij medewerking werd verleend door een countertenor en een slagwerker met sfeervolle koebellen. Vorig jaar werd het programma Tranen van Brabant gebracht, waarbij het ensemble werd gesteund door een vocaal dameskwintet. Voor dit concert hebben de muzikaal leiders Judith en Tineke Steenbrink een nieuwe stunt bedacht: een concert rondom een verdwenen instrument, de Pantaleon, vernoemd naar de maker ervan, de uitzonderlijk begaafde musicus/componist Pataleon Hebenstreit die dus ook muziekinstrumenten-ontwerper was.

Geen enkel exemplaar van de Pantaleon is bewaard gebleven, maar het geluid van een ander zogenaamd hakkebord, een instrument waarbij de snaren worden bespeeld met stokjes die met verschillende materialen (en dus verschillend producerende klankkleuren) worden omwonden, is het de Salterio die het geluid van de pantaleon bijzonder dicht benadert. De Oostenrijkse Franziska Fleischanderl wist in 2014 de hand te leggen op een originele salterio die in 1725 in Rome werd gebouwd. Een exclusief concert dus! Franziska zegt: “Het is de droom van iedere salteriospaler om composities te ontdekken van Hebenstreit. Hij moet een ongelofelijke virtuoos zijn geweest met een sterk charisma waarmee hij zijn Europese publiek betoverde.”

Die droom is voor haar waarheid geworden. Er werden stukken gespeeld van Kuhnau, Fasch, Reuter en Binder, en niet in de laatste plaats Georg Philip Telemann, die met Pantaleon Hebenstreit heeft samengewerkt en waarvan wordt gezegd dat hij peentjes zweette als hij met zijn viool virtuoos Hevenstreit moest zien bij te houden. Wat we van Holland Baroque al gewend waren: Het concert straalde weer van professionaliteit in vele opzichten.

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Op zondag 11 februari 2024 om 15.00 uur treedt op Armonico Tributo met het programma Händel en Rameau in een wisselende bezetting van sopraan (zang), barokviool en -cello, viola da gemba, klavecimbel en orgel.

Kaarten te reserveren via onze website www.kerkconcertenvries.nl.

Tekst: Maarten Dollekamp