Het NNO Cellokwartet pakt uit

Bonifatiuskerk Vries, 5 november 2023

Kerkconcerten Vries kreeg het andermaal voor elkaar het NNO cellokwartet uit te nodigen voor een presentatie. Andermaal: in februari 2017 kwam het kwartet ook al eens langs, weliswaar in een andere bezetting. Even het verslag van toen opgezocht en ja hoor, een gedeeltelijke reprise. Fijn voor dit verslag: af en toe kan ik citeren.

Laat ik beginnen met een eerste citaat uit 2017: Het concert werd verzorgd door het NNO Cellokwartet. Het NNO bestaat uit louter uitstekende musici, wisten we al. Dat belooft wat en de belofte kwam uit. Het kwartet begon met Telemann. Het ensemble vervolgde met, ik citeer: een eigen arrangement van een Bach suite (geen dag zonder Bach). Een mooie, rustige sarabande met een mooie dynamiek.

Ik wil iets zeggen over vibrato’s. Eens werd ik erover uitgelachen toen ik zei dat een mooie vibrato gaat in triolen. Ooit geleerd van Herman van Veen, die zingt zo. Bij de cello’s hoorde ik dit terug. Het is echt zo, dames en heren: mooie vibrato’s gaan in triolen. Dit ensemble doet dat perfect. Terzijde: een collega zei ooit: die Koos Alberts zingt als een slecht startende motor. Ha ha! Als ik u tegenkom, zal ik het voordoen.

De Canon van Pachelbel voor alle getrouwden: mooi samenspel. De Humoresque van Dvorác. Iedereen kent het. Zo mooi. Met een solo van Corine. De eerste sessie werd afgesloten met een potpourri van Gerschwin. Deze heb ik herkend: Rhapsody in Blue, iets uit Porgy and Bess, I’ve got Rhythm, It ain’t necessarily so, Summertime, de volgende wist ik niet en American in Paris.

En toen weer de heerlijke hapjes in de pauze.

Een koorstuk van Arvo Pärt met inspiratie van de aanslagen in Madrid in 2004 werd prachtig vertolkt. Jan Ype zei: Muziek maken is vele malen beter dan de wapens oppakken. Hoe actueel wil je ’t hebben? Applaus. Ik sla iets over en doe weer een citaat uit 2017: een stuk van Anton Bruckner, het feest der herkenning voor vrijwel elke koorzanger: het wonderschone Lucus Iste.

Nog een Portugese tango, ik citeer: De Heinzelmännchen Parade van Kurt Noack kwam langs en als laatste een potpourri van The Beatles. Daar herkende ik: Michelle, Yesterday, Here, there and ev’rywhere. Dit alles afgesloten met de toegift van een Braziliaans volksliedje.

Een laatste citaat: Jan Ype Nota (voor ons een oude bekende van Pluche) praatte de boel gezellig aan elkaar. Laat ik de namen nog even noemen: Jan Ype Nota, Noëlle Weidmann-Ercan, Isabel Vaz, Corine ’t Hoen. En natuurlijk zat Bert Drewes, bassist bij Pluche en (gepensioneerd) NNO musicus op de eerste rij. Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Het Kerstconcert gaat verzorgd worden door het Byzantijns Mannenkoor Friesland op zondag 10 december om 15.00 uur. Kaarten uitsluitend verkrijgbaar via de webesite www.kerkconcertenvries.nl. Of, indien beschikbaar voor aanvang in de kerk, tegen pinbetaling.

Tekst: Maarten Dollekamp