Haydn Jeugd Strijkorkest toont ambities

Op uitnodiging van Kerkconcerten Vries is het Haydn Jeugd Strijkorkest weer eens in Vries neergestreken (de laatste keer was in 2018), en andermaal werd het afgelopen zondag een muzikaal feestje. Het HJSO staat onder leiding van Jan-Ype Nota als dirigent en artistiek leider.
Jan-Ype Nota is niet de eerste de beste: hij is tevens plaatsvervangend aanvoerder van het NNO, hoofdvakdocent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. En hebben we hem in Vries niet leren kennen als cellist bij Salonorkest Pluche?
Het HJSO doet veel aan de ontwikkeling van jong strijkerstalent. Ook violiste Janine Jansen is ooit bij dit orkest begonnen en is inmiddels een begrip in Nederland. De namen van de solisten van zondag wil ik u niet onthouden. We komen ze in de toekomst vast weer een keer tegen: violisten Liz U-A-Sai, Lyke Nota, Niek de Boer, Cilia Wu, Stella Buitenhuis en Ratna Roovers en cellist Joost de Boer hebben ook vast de ambitie een begrip te worden.
Het programma begon met de driedelige Concerto in D minor van Bach, een overbekend viool-dubbelconcert. Solisten wisselden bij elk deel. Mooie dialogen en een mooie dynamiek van zowel de solisten als het orkest.
Een pakkende solo van cellist Joost de Boer in Prayer van Ernst Bloch. Het deed me een beetje aan de zingende cello van Pablo Casals denken. Veel fermaten en tempowisselingen: het begeleidende orkest ging er keurig in mee.
Leuke karakterstukjes en sfeertjes in Hungarian Pictures van Bartók. In het deel Slightly Tipsy raakt een van de violistes “het een beetje kwijt”. Net echt, alsof ze was aangeschoten. Leuk!
De Oekraïense componist Maxim Shaligin, in Den Haag gestudeerd, maakte Angel, verstilde en ontroerende muziek. Solisten Lyke en Joost maakten er echt iets pakkends van. Hoe toepasselijk in deze tijd.
Het concert werd besloten met de bekende Serenade voor Strijkers van Tsjaikovski, een van de vele Russen die er ook niks aan kan doen wat Poetin heeft bedacht. Hier ook weer een mooie dynamiek. Het af en toe uiterst zachte spel was zonder bibbers. Bij het professionele af, bravo!

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Op zondag 3 april 2022 om 15.00 uur Duo Nova met viool en cello, van de zusjes Nouschka en Eva van Schaik.
Reserveren uitsluitend via www.kerkconcertenvries.nl, let daar ook op eventuele aanpassingen wegens coronamaatregelen.

Maarten Dollekamp