Gipsy Jazz in de kerk door Swing Du Nord

Bonifatiuskerk Vries, 8 oktober 2023

Kerkconcerten Vries is het nieuwe concertseizoen begonnen met swingende muziek uit de jaren 40/50. De hoofdviolist van Swing du Nord is een oude bekende van kerkconcerten: Willem Wolthuis heeft als ‘ ‘Stehgeiger’ zo’n 10 jaar lang (tot januari 2013) gefloreerd in Pluche als dat salonorkest in Vries het nieuwjaarsconcert onder zijn leiding kwam verzorgen.

Aanvankelijk was het nog niet zeker of Willem mee zou spelen met dit concert: hij had wegens zijn leeftijd aangegeven met optredens te willen stoppen. Nou ja, met zijn 83 jaar ben je ook wel een keer aan pensioen toe. Hij besloot nog één keer mee te doen! Boffen wij effe …

Het repertoire doet denken aan het beroemde kwintet de Hotclub de France, met de legendarische Sinti-gitarist Django Reinhardt en topviolist Stephane Grappelli. Maar ook doet het denken aan het Rosenberg Trio en klonk de stijl van Pluche soms door. Dat laatste niet verwonderlijk: Willem Wolthuis heeft vele arrangementen gemaakt.

Vele bekende wijsjes kwamen langs. Om er een paar te noemen: Lady be good (Gerschwin), I’ll see you in my dreams (Jones/Kahn), Nuages en Miner Swing (Reinhardt), Honeysuckle Rose (Waller), Autumn Leaves (Kosma), There will never be another you (Warren). Vele solo’s, veel zigeunerklanken, vele jazzklanken, het swingde de pan uit.

Willem wordt door zijn Swing du Nord toegesproken en hij krijgt een paar cadeautjes, waaronder een prachtige foto van het ensemble, genomen tijdens een van de laatste optredens. Nog één keer een prachtige solo door Willem met het nummer Sweet Georgia Brown, dat werd afgesloten met een juichende staande ovatie. Voorzitter Sonja had nóg een cadeautje: een beeldopname van het hele concert, verzorgd door Johan Hagenouw. Doe nog maar zo’n ovatie. Het kan niet op.

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Maarten Dollekamp.

Op 5 november aanstaande om 15.00 uur komt het Cellokwartet NNO met het programma Van Telemann tot Pärt.

Kaarten te reserveren via de website www.kerkconcertenvries.nl.