Giardino Musicale brengt ‘O Nederland’ in bloei

Bonifatiuskerk Vries, 23 april 2023

Het door Kerkconcerten Vries uitgenodigde barokensemble Giardoni Musicale wil garant staan voor een tuin vol muzikale bloemen met een grote variatie in harmonieën. Dat doen ze in zowel grote als (zoals in Vries) kleine bezettingen. Met achtergrondverhalen werd de muzikale beleving toegelicht, waarbij de ‘spicy details’ niet werden vergeten. Het ensemble werd in 2006 opgericht door celliste Elske Tinbergen en blokfluitiste/hoboïste Eva Hartmuthova, uit Tsjechië afkomstig. Het klavecimbel werd bespeeld door de Macedonische Cvetanka Sozovska.

De leden zijn niet allemaal even Nederlands, evenals de componisten, maar om recht te doen aan hun programmatitel ‘O Nederland’ hebben ze wel allemaal gestudeerd en gewerkt in ons land.

Het programma:
Een vrolijk begin met Sinfonia 1 in d van componist en organist Nicolaus a Kempis. De cellist Alexis Magito (geboren in Rotterdam uit Franse ouders) maakte de Sonate 1 in a, met mooi solowerk van Elske op de cello. Eva liet in de Sonata terza van Unico van Wassenaer (net als ik geboren in Delden), horen dat blokfluiten lang niet altijd kinderspel is. Voor de pauze werd instrumentaal voorgedragen uit de bundel Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contredansen. Zes leuke titels als Te Haerlem in de Witte Swaen, en  Ik gink eens Vreyen tot Amsterdam (helaas kon ik de teksten niet vinden). Bij De Boer die was syn Koetje kwyt zocht Eva al spelend op de blokfluit achter doopvont, kerkbank en preekstoel, waar die koe nou was.

Tijd voor koffie en thee en de heerlijke hapjes van Jet en Tonnie.

Nu van een warempel nog springlevende componist Willem Wander van Nieuwkerk – zijn credo is: muzikale schoonheid en eenvoud, het was hoorbaar – het Adagio, non adagio. Het concert werd afgesloten met werken van twee Duitse componisten die geruime tijd in Nederland hebben gewerkt: Elias Bronnemüller (Toccatina 1 voor klavecimbel) en Johann Christian Schickhardt’s Sonata 1 waarbij duidelijk werd dat Eva toch ook werkelijk erg mooi hobo speelt.

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Het programma voor het komende seizoen is nog net niet helemaal rond, Stichting Kerkconcerten Vries wil u weer welkom heten op 8 oktober. Let op de website www.kerkconcertenvries.nl en u weet het: u krijgt vanzelf weer een aankondiging, als u zich daar ooit voor heeft gemeld.

Tekst: Maarten Dollekamp