DeJongDeJongPlus en meerdere plussen

Bonifatiuskerk Vries, 5 februari 2023

Mijn vorig verslag begon met: Gaat best goed met Kerkconcerten Vries: alweer bijna 100 mensen publiek. Dit keer mochten we 135 bezoekers tellen. Alle stichtingsleden, koster en vrijwilligers meegeteld zitten we op ongeveer 145. Het gaat weer goed met Stichting Kerkconcerten! Was ook hard nodig: door corona kon veel niet doorgaan, waaronder DeJongDeJongPlus: al twee keer moest het uitgesteld. Er waren in coronatijd een paar concerten met een verplicht beperkt aantal bezoekers, ook niet goed voor de kas. Maar nu is de stemming weer positief.

Zo ook bij DeJongDeJongPlus. DeJong gaat over het bespelen van het kofferharmonium (twee tegen elkaar opgestelde harmoniums). De broers Euwe en Sybolt (de Jong dus) organiseren diverse combinaties, dit keer met een vocaal kwartet van de eerste orde.

Een primeur aangekondigd door voorzitter Sonja: Voor het eerst, als experiment, een meelopende beamer die de artiesten vanuit verschillende hoeken laat zien. De kerk is recent voorzien van een videosysteem met verschillende camera’s.  Uw verslaggever zat naast bestuurslid Jur die voor de bediening werd geïnstrueerd door Johan Hagenouw, eeuwig metgezel van, zoals ik haar noem, Corrie van de Kerk. Zijn naam mag best eens genoemd: Als Corrie vindt dat er iets ingewikkelds technisch moet gebeuren staat haar Johan haar altijd bij. Zo ook nu. Hieronder komt een detail daarvan langs.

Nu even snel door het concert, anders wordt dit verslag te lang.

Oh Danny Boy werd driestemmig gebracht. Ook Henry Martin (nog een bekend wijsje) werd met Sopraan en Bas mooi gebracht. Bij Farewell Lad werd afscheid genomen van een zoon die naar het slagveld (slachtveld?) gaat, en over het lange wachten erna. Bach werd gezongen zo het hoort. Een koraal (choral, koorstukje Bach) werd nu door vier mensen gezongen. Bij dit ensemble was geen koor nodig: met vier stemmen lukt het ook. Als je maar zuiver zingen kunt, en dat kunnen ze.

’t Peerd van ome Loeks werd uitgevoerd in een versie van Mendelssohn, Satie en een Rose Buurt van Parijs.

En maar blijven pompen voor de balg van het harmonium. Jur en Johan werden het eens dat detail ook even op de beamer te laten zien … Heeft u het gezien?

Ik versnel. Het overbekende Air van Bach komt langs, wisselend gebruik van de geweldige akoestiek van onze kerk, wisselzang tussen sopraan en de rest van de zangers, gebroken harten, Scarborough Fair die we kennen van Simon & Garfunkel in een eigen arrangement (liefde vraagt het onmogelijke), toen nog een beetje Piazolla en Bach, waarin ik een kinderkoor herken … Een fijne afsluiting met Abide with me, wat ik zelf zo vaak heb gezongen. Blij! Hulde!

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Op 5 maart om 15.00 uur: Een muzikale reis door Oekraïne. Oleg Lysenko bespeelt de bayan en bandoneon en neemt meerdere regionale bayans mee. Zeer aanbevolen!

Kaarten te reserveren via onze website www.kerkconcertenvries.nl.

Maarten Dollekamp in Vries.nu