Byzantijns Mannenkoor Friesland: Volle bak!

Bonifatiuskerk Vries, 10 december 2023

Kerkconcerten Vries nodigde uit het Byzantijns Mannenkoor Friesland, opgericht in 2004, voor het verzorgen van een kerstconcert in onze mooie Vriezer concertzaal met die geweldige akoestiek. Het koor telt 25 enthousiaste leden, afkomstig uit de drie noordelijke provincies en staat onder leiding van dirigente Nana Tchikhinashvili, afkomstig uit Georgië. Altijd probeert ze de ziel van de muziek bloot te leggen. Van haar elegante stijl van dirigeren kun je zeggen dat “ze zingt met haar handen”, zoals koorleden haar graag karakteriseren. Naast dirigente is zij ook professioneel zangeres (mezzo sopraan), componiste en docente. In dit concert mochten we ook van haar zangstem genieten.

Het koor bracht liederen uit de Oosters-orthodoxe kerk en volksliederen uit Georgië en andere Oost-Europese landen. Kenmerkend is de unieke klankkleur van heldere hoge tenoren en diepe bassen, typisch voor met name de Russische koormuziek. Volgens de Byzantijnse traditie is alleen de menselijke stem in staat God te loven, vandaar dat het volledige programma a-capella werd gebracht. Het vergt een bepaalde zangtechniek om het timbre van muzikaal Oost-Europa en Rusland te laten klinken. Dit Noord-Nederlands mannenkoor was daar, ik denk dankzij de dirigente, heel erg goed in, al zijn de koorleden amateur. Als amateurzanger weet ik dat zacht en zuiver zingen veel meer energie vergt dan, laat ik het even zo noemen, brullen als een sportsupporter. Zo ongeveer de helft van de amateurkoren zingt gewoon te hard. Nou, dat kun je van het Byzantijns Mannenkoor Friesland echt niet zeggen.

Toch een klein punt van kritiek: het programma vermeldde titels en componisten, nauwelijks uitleg over tekstinhoud. Die werd ook niet mondeling gegeven. Dat was een beetje jammer.

Stille nacht, heilige nacht (Tichaja Nots) was wel duidelijk. Mooi zachtjes gezongen. Zoals het ook moet: het is stille nacht. En toevallig weet ik wat Mnogaja Ljeta betekent: Het ga u goed!

Ik moet u zeggen: ik heb genoten. En velen met mij. Een van de koorleden had ook genoten en zei: Wat een geweldige akoestiek! Ja, maar dat wist ik al lang … Het was weer mooi, daar in de Dorpskerk.

Tekst: Maarten Dollekamp