Einder: een muzikale blik in de verte

Twee jaar geleden kwam hij voor Kerkconcerten Vries nog langs met het Nederlands Accordeon Ensemble: Gertie Bruin, zo langzamerhand wereldberoemd in Vries. Deze keer nam hij pianiste Nynke Eekhof en sopraan Elizabeth Kooy mee voor instrumentale muziek en liederen over dromerige vergezichten, hartenkreten en zacht fluisterende schoonheid. Tussendoor werden gedichten met diezelfde onderwerpen voorgedragen.

Het spits werd door Gertie en Nynke afgebeten met die mooie prelude van César Franck in een rustig kabbelende driekwartsmaat met wat variaties, gevolgd door het eveneens bekende Auf dem Wasser zu singen van Franz Schubert. Wat heeft hij toch in z’n korte leventje (hij werd slechts 31) veel erg mooie muziek gemaakt. Toen een gedicht genaamd Sterren werd gepresenteerd, zorgde een reflectie van de zon via de kroonluchter in het koor voor een stralende ster.

Voor de pauze presenteerde het trio de primeur van Gertie’s eigen compositie getiteld Mimerij. Het had als onderschrift: “Ik hoor je stem en ik voel hoe diep ik zink. Wat is onze weg? Ik verlies je uit het oog als ik niet oppas, verzink in gedachten. En maak zo van de tijd een plaag.” Deze regeltjes maken de muziek die al mooi is, nog mooier.

Francis Poulenc, Frans Vuursteen en Leonard Bernstein kwamen een paar keer langs. Gertie liet nog een prachtige musette van Nicola Campogrande horen, in een piano solo Mouvements Perpétuels van Poulenc speelde Nynke gevoelige nootjes met een mooie aanslag en het concert werd afgesloten met Astor Piazolla, daarin liet Elizabeth blijken dat ze ook als alt haar mannetje staat, als je dat van een dame kunt zeggen.

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Op 12 december 2021 om 15.00 uur brengt het Drents Kamerkoor haar kerstconcert ten gehore. Reserveren uitsluitend via www.kerkconcertenvries.nl.