Drents Kamerkoor brengt Deck the Hall

Op uitnodiging van Kerkconcerten Vries kwam het Drents Kamerkoor o.l.v. Dick Dijk op 12 december weer eens naar de Bonifatiuskerk in Vries om haar kerstrepertoire te presenteren. Met enige trots leidde voorzitter Sonja van Loon ‘haar koor’ in, waarin ze in vroeger tijd zo lang had gezongen.

Toen ik het koor van de kerk binnenkwam, zag ik op een bank een kleurplaat liggen. Ik dacht: er moet een kind rustig worden gehouden. Zal wel van een van de koorleden zijn. Aan het begin van het concert zag ik daar inderdaad een meisje van een jaar of 6 dat keurig “aan het werk ging”.

De ongeveer 50 bezoekers werden getrakteerd op een zorgvuldig samengesteld en uitgebalanceerd programma. Uw verslaggever is zelf een koorzanger en ik heb veel kerst Carols gezongen, maar hier kende ik er maar één van: O come, o come, Emmanuel in een prachtig arrangement dat ik dan weer niet kende. Vele bekende namen van componisten kwamen langs: Mozart, Saint-Saëns, Blackwell, Potter en anderen. Noël Nouvelet in een arrangement van Rutter was een gewaagd stuk: na een a capella passage moest de piano van Jan de Roos weer invoegen. Dan moet je als koor niet zakken want dan ga je voor de bok. Jan kon inderdaad naadloos invoegen. Het koor viel op door loepzuivere zang en mooi uitgevoerde dynamiek. Naast het mooi begeleidend spel van Jan verleende violiste Inge Muntendam muzikale ondersteuning. Inge en Jan verzorgden twee intermezzo’s: Suite Italienne van Stravinsky en het Allegro con fuoco uit de Sonata van Poulenc.

Na Mary’s Lullaby  van Price begonnen mensen hard te klappen.

Het meisje van de kleurplaat kwam ongeveer naast me staan met een blik van: Volgens mijjjj … Ik  zei: Is je moeder daar ergens? “Jaaah …” Ga er maar naar toe. Ze rende met topsnelheid door het gangpad (Max Verstappen, je bent deze dag dan wel wereldkampioen geworden maar eerlijk gezegd: jij was met de auto, dit doe je haar per pedes apostolórum niet na) naar haar moeder, het bleek violiste Inge te zijn.

Toen kwam er toch nog een vrolijk toegift, Deck the Hall fa la la, het nummer dat elke koorzanger kent en mee kan zingen. Ik denk: shit. Te vroeg de dochter gestuurd. Gelukkig was het toegift zonder viool. Inge en Jan, jullie dochter heeft zich werkelijk voorbeeldig aan de instructies gehouden.

Het was weer mooi daar in de Dorpskerk.

Op 9 januari 2022  om 15.00 uur het Nieuwjaarsconcert, verzorgd door koperkwintet Majestic5, samengesteld uit professionals van de Johan Willem Friso Kapel. Reserveren uitsluitend via www.kerkconcertenvries.nl, let daar ook op eventuele aanpassingen wegens coronamaatregelen.

Maarten Dollekamp